Kleur… Lees er alles over in Simply Breien!

knitting-2990965_960_720Wie breit kan niet om kleur heen. Maar kleuren kiezen voor een breiwerk vind ik de lastigste klus die er bestaat. Zeker als er in een trui, muts of sjaal ook nog meerdere kleuren gecombineerd moeten worden. Mijn favoriete combi is daarom zwart-wit, dat doet het volgens mij altijd goed. Om toch eens van mijn kleurenfobie af te komen, ging ik op zoek naar leuke nieuwtjes, boeken en patronen in alle kleuren van de regenboog… Ik vond een kleurrijk palet!

Oranje boven

aprilmei1Nog even en het is alweer Koningsdag, een dag waarop het hele land rood(-wit-blauw) en oranje kleurt. Hoe leuk zou het zijn om die dag de vensterbank vol te zetten met een gebreide Willem-Alexander, Maxima en wie weet wel de rest van de familie? In een op=op-bak kwam ik het boek De Oranjes; Een uitgeBREIde geschiedenis tegen. Die kon ik voor die 3 euro niet laten liggen.

Nog even sparen voor het knalrode boek Estonian Knitting (deel 2) van Anu Pink. Meer dan vierhonderd pagina’s gewijd aan het breien van de meest fantastische sokken en kousen in iedere kleur die je maar kunt bedenken, een wolhalla voor diegenen die net als ik fan zijn van dit friemelige breiwerk waarin je relatief eenvoudige iedere kleurencombinatie en stekenpatroon kunt uitproberen die je maar wilt.

Ook deel 2 van Soxxbook ga ik zeker aanschaffen, al is het maar voor de heb. Mijn brei-to-do-list is namelijk al best lang. Bovenaan: iets maken in de Pantone kleur van het jaar: Living Coral. Cantania bracht hier een limited-edition garen van uit. Misschien een paar mooie sokken in de koffieboontjessteek? Kan ik gelijk kijken of die kleur bij ons interieur past.

Groen is gras

aprilmei2019-2Over interieur gesproken: in het voorjaar krijgt de woonkamer altijd een kleine metamorfose. Dit jaar heb ik gekozen voor accessoires in de populaire kleur (oker)geel. Vooral het kussen in de vorm van een knot wol van Design House Stockholm is een echte eyecatcher.

Omdat Pasen dit jaar zo laat valt (21 en 22 april), ben ik dus al lekker bijtijds klaar met de grote schoonmaak. Op 22 april is het ook de Internationale Dag van de Aarde. En gezien het feit dat het dan nog best fris kan zijn (april doet wat hij wil), is het helemaal niet zo’n slecht idee om speciaal daarvoor een mooie muts te breien. De Woerdense Marita Rutgers ontwierp een BIJzonder exemplaar met toepasselijke kleuren en steken, duurzaam gemaakt van restjes garen.

Op de Dag van de Aarde worden over de hele wereld ‘groene‘ activiteiten georganiseerd. Ook in Schotland, waar de natuur in iedere geval door het vochtige klimaat het hele jaar door groen oogt. Dit geldt ook voor de daar vlakbij gelegen Shetland-eilanden waar fraaie wol vandaan komt. In het nieuwe boek Shetland breien staan veel met dit garen gebreide en door het landschap geïnspireerde patronen.

Blauw, blauw, blauw…

aprilmei2019-3Zodra de lente begint, lonkt al snel ook de zomervakantie en de hopelijk daarmee gepaard gaande lange warme dagen vol zon, zee en strand. Ik verheug me nu al op een fijne yogavakantie, waarbij er naast yoga, zonnen en zwemmen vast en zeker ook tijd overblijft om te breien. Het Namaste-garen van Scheepjes is dan wel heel toepasselijk. De zachte wol is verkrijgbaar in 34 kleuren die zorgvuldig zijn uitgekozen om harmonie in ieder handwerkproject te brengen. De namen van de kleuren zijn vernoemd naar diverse yogahoudingen.

Mij sprak ‘dolfijn’ wel aan, vooral omdat ik daarbij gelijk aan zeemeerminnen moest denken. En laat dat nu net het thema zijn van het nieuwe haakboek Meerminnen haken van Bas den Braber, ook wel Zabbez genaamd. Wellicht ken je hem nog van zijn eerste kleurrijke boek Bloemenpoppen haken. Het tweede boek wordt iets zachter van kleur, en bevat vanzelfsprekend vele tinten blauw.

Ook de cover van het nieuwe boek van Carla Meijsen, Magische motieven, is blauw. Hierin beschrijft ze een methode uit Letland waarmee je geheime boodschappen kunt verwerken in je breiwerk. Lijkt me echt magisch om te doen.

Purple Rain

aprilmei2019-4Over magisch gesproken: paars is helemaal een kleur die je met spiritualiteit associeert. Iets te zweverig voor veel mensen dus, maar toch wordt de kleur in allerlei variaties en combinaties steeds populairder. Dat was bijvoorbeeld de afgelopen Handwerkbeurs in Zwolle goed te zien. De nieuwe supergrote bollen Whirligig van Scheepjes vlogen weg, en daarmee ook de patronen van de mooie shawls die je met dit verloopgaren kunt breien.

Niet alleen nieuwe garens, maar ook nieuw geluid is iets dat typisch bij het voorjaar hoort. April is traditioneel de maand waarin de meeste baby’tjes worden geboren. Helaas hebben ze niet allemaal een goede start. Speciaal voor onderzoek naar het Shaken Baby Syndrom kun je een paars mutsje breien dat voor het goede doel wordt verkocht.

Nieuwe patronen brengt het tijdschrift PomPom altijd met verve. Dit voorjaar is het blad van a tot z gevuld met botanische inspiratie. Iets waarvan ik in ieder geval al zeer vrolijk werd, nog zonder een steek gebreid te hebben. Maar die roze trui van de cover zet ik er toch maar bij op de brei-to-do-list!

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 3-2019. Dit nummer ligt nu in de winkels!

Simply Breien aprilmei 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.