Seizoenen… Lees er alles over in Simply Breien

SeizoenenTijd vliegt… Zo zit je nog aan de kerstkransjes en zo liggen de paaseitjes alweer in de winkel. Je zou er sentimenteel van worden. Niet doen hoor, want er is ieder jaar weer genoeg tijd en gelegenheid om leuke dingen te breien. Meestal laat ik mij inspireren door de bekende feestdagen maar dit jaar vond ik het leuk om per seizoen te bekijken welke andere brei-momenten er zijn. Nieuwe dingen doen en leren houd je namelijk jong! En komt het niet af? Ach, volgend jaar is er weer een jaar!

Sprong naar de lente

sb-febr 2020-1Februari is ook met 29 dagen altijd zo om en dus skip ik het idee nog iets te breien voor Warme-truiendag of Valentijn. Al is zo’n parentrui of stel parenwanten (twee gewone en één grote ‘love glove’ waarin je elkaars hand kunt vasthouden) echt te schattig voor woorden.

Nee, dan de lente. Na alle grijze dagen ben ik dan wel toe aan wat kleur, groen bijvoorbeeld. Op de blog van Wolplein las ik dat er inmiddels heel veel soorten duurzame garens zijn. Garens van bamboe (DMC) en gerecycled denim (Katia) onder meer, maar ook plantaardig Eucalyptus garen van Hoooked en Slow Wool met hennep vezels van Lana Grossa. Van dat garen zou ik graag zo’n groene trui willen breien om te dragen op de Dag van de Aarde, 22 april. En ook naar de Duurzame Breidagen, op 1 en 2 mei in Amsterdam, is dit een toepasselijke outfit.

Voor 75 jaar bevrijding, op 5 mei, moet ik dan eigenlijk iets oranjes breien. In het Limburgse Leudal is de bevrijding de afgelopen maanden al met breiwerk gevierd. Vrolijke lapjes rond bomen en lantaarnpalen markeerden de zogenaamde pilotenroute. Langs deze kilometerslange route werden krijgsgevangen, joden en geallieerde vliegtuigbemanningsleden naar veilige plaatsen in België geloodst.

Summertime

sb-febr 2020-2In de zomer is het vaak te warm om met wol of acryl te breien. Linnen is dan veel prettiger aan de handen en ook, als de trui klaar is, aan je lijf.  Lekker om te dragen op een breipicknick of op 6 juni, wanneer wereldwijd Knitting in Public Day wordt gevierd. Ik zag voor die dag al een aankondiging van een festival bij mij in de buurt met de aansprekende titel Woolstock. Daar moet ik beslist naar toe. En ook wil ik in de zomer een keer naar Gelderland, om daar te helpen bij het oogsten van vlas – waarvan linnen wordt gemaakt –  op de akkers van Crafts Council, een uniek project.

Hopelijk wordt het deze zomer niet zo warm als afgelopen jaar. Geboren nabij de Veluwe ben ik bij een hittegolf altijd bang voor bosbranden. Zoals we nu in Australië merken is dat een ramp waar bijna niets tegen te beginnen valt. Maar alle kleine beetjes helpen. Mooi om te zien dat er wereldwijd volop wordt gebreid en gehaakt voor de vele gewonde en/of moederloze koala’s en kangoeroes: sokken voor hun verbrande pootjes bijvoorbeeld en nestjes waarin de weeskinderen zich geborgen voelen.

Warme herfst

sb-febr 2020-3Bij de herfst denk ik gelijk aan dierendag (4 oktober). Huisdieren heb ik niet maar gebreide dieren zijn altijd erg leuk als cadeautje voor een geboorte of verjaardag. In het nieuwste boek van Club Geluk vol (25!) gebreide en gehaakte retro knijpbeestjes vind ik vast inspiratie genoeg.

Over boeken gesproken, dan moet je wel kunnen lezen vanzelfsprekend. Op 8 september is het Wereld Alfabetiseringsdag, om aandacht te vragen voor de mensen die dat niet (goed) kunnen, in Nederland in totaal al ruim 1,5 miljoen mensen!  Onder hen veel ouderen. Speciaal voor deze groep is 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen.

Misschien kan ik een ouder iemand trakteren op een uitstapje naar de nu jaarlijkse beurs Knit & Knot (1 tot 3 oktober in Tilburg). Tegen die tijd hoop ik dankzij het boek Typographic Knitting van Rüdiger Slömer alles te weten over het (in)breien van letters. Ook wil ik tegen die tijd een stapel mutsjes klaar te hebben voor de Goedgemutst-actie vanInnocent. Hiermee vragen ze aandacht voor eenzaamheid onder ouderen en zamelen ze geld in. De deadline is 6 oktober. En in december zijn de flesjes smoothie met een gebreid of gehaakt mutsje erop in de winkels te koop.

Winter is coming

sb-febr 2020-4Rond Halloween (31 oktober) en Sint-Maarten (10 november) zijn twee van mijn kinderen jarig en daarna stormen we daar naar Sint, Kerstmis en Oud & Nieuw. Zou het me dan gelukt zijn een jaar rond aan een mooie KAL mee te doen? Via Instagram ontdekte ik de temperatuurdeken: iedere dag brei je een paar toeren in de kleur die bij de temperatuur van die dag hoort. Dat kan in alle kleuren van de regenboog, in pasteltinten of zelfs in vijftig tinten grijs, wat je maar wilt. Bij Lion Brand vind je de werkwijze en bij Scheepjes kun je complete pakketten bestellen.

Laine Magazine heeft een mooie challenge vastgelegd in het nieuwe boek: 52 weeks of socks. Nu weet ik niet of ik zo snel een paar sokken zou kunnen breien, maar wat een prachtige patronen! Klassiek met een twist, daar houd ik wel van.

Overigens is januari altijd de koudste maand van het jaar, dus kan het geen kwaad na de jaarwisseling nog even door te breien aan die lekkere warme wintertrui. Misschien de #ikhebgeenzinomheminelkaartezettentrui van Woll of Fame? Kan nog net op tijd klaar zijn voor Warmetruiendag 2021. 😉

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 2-2020.  Dit nummer ligt nu in de winkels!SB pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.