Wintertijd… Lees er alles over in Simply Breien!

Bericht 1 foto 1 sokken_kerstbalDe wintertijd is beslist mijn cup of tea. Lekker knus thuis cocoonen en me rustig voorbereiden op de naderende feestdagen. Alhoewel, wacht even! Ik wilde nog warme sokken breien voor die tijd, eindelijk eens handschoenen of – iets makkelijker – wanten leren maken en een nieuwe sjaal van de pennen af laten afglijden. Ook waren we eigenlijk van plan een duurzame kerst te gaan vieren, met cadeaus van eigen hand… Mmm, misschien toch maar een mooi breiboek of -pakket cadeau doen, dan ben ik iets vlotter klaar. 😉

Onder de knie

SB decjan 2020-1Kersvers terug van een paar dagen herfstig uitwaaien in Denemarken was ik haast teleurgesteld dat het hier niet koud genoeg was om me heerlijk winters aan te kleden. Ook de kerstspullen lagen lang niet zo massaal in de winkels als daar. Maar gelukkig lanceerde Chefwol in oktober al een fijne knit-a-long om kerstsokken te breien, in de traditionele combinatie rood-wit-groen. En laat ik nou net die kleuren sokkengarens in Denemarken hebben gekocht!

Ook toevallig: weer thuis lag er een pakketje van Wools of Holland met sokkengarens om uit te proberen: hele bijzondere, gesponnen van de wol van in Nederland gehouden schapen met zeewier erin verwerkt. Spekkie naar het bekkie voor deze verder zeer plantaardig levende breister.

Op de Kreadoe ontdekte ik leuke boeken over (opnieuw!) sokken breien. Vrolijke sokken breien is het nieuwste boek van Dendennis, die we vooral van zijn gehaakte amigurumi’s kennen maar die nu samen met Mr. Knitbear (Wim Vandereyken) een mooi basisboek heeft gemaakt. Sokken haken à la Sacha van Sacha Blase-Van Wagtendonk viel vooral bij mijn dochter in de smaak, terwijl ik mezelf al helemaal zag lopen in een van de ingewikkelde patronen uit Knit like a Latvian… socks.

In een handomdraai

SB decjan 2020-2Nog meer Lets breiwerk in het boek Letse wanten breien van Ieva Ozolina. Hierin vijftig kleurige patronen die volgens de inbreitechniek met behulp van teltekeningen worden gemaakt. Ze zijn afgeleid van de traditionele patronen uit de Letse folklore en dat geeft een prachtig resultaat!

Ook het boek Uradale wanten van Hilly van der Sluis staat vol handzame projecten om gelijk mee aan de slag te gaan. De inspiratie voor de patronen kwam uit Shetland. Niet alleen in de vorm van het prachtige landschap, de flora en fauna, maar ook de constant veranderende kleuren van de zee en de lucht spraken tot de verbeelding van Hilly. Voor het breien van de warme wanten gebruikte ze vanzelfsprekend de organic wol van Uradale.

Wij waren helaas nog niet terug van vakantie, maar anders was ik tijdens de Nederlandse Breidagen beslist de workshop van Rikka Horn gaan volgen, over het Estlandse Roositud, ofwel borduurwerk breien. Een geweldige techniek voor onder meer kleurrijke wanten die wel een ‘opgeborduurd’ dessin lijken te hebben. In Estland kon men aan de hand van deze motieven en patronen en vaste toegekende symboliek, het leven van iemand ‘aflezen’.

Halszaak

SB decjan 2020-3De Nederlandse Breidagen waren goed gevuld, met ook nog een leuke workshop van Natasja Hornby over het breien van sjaals. De klassieke ‘top-down’ driehoek kwam aan bod maar ook populaire en moderne sjaalvormen (waaronder de asymmetrische driehoek en sikkelvorm).

Klinkt je dit al te exotisch in de oren? Wacht maar dan tot je het nieuwe boek van Stephen West hebt gezien: Westknits Bestknits 3 Shawl Evolution.  Dit spetterende boek bevat dertien ontwerpen in die typische over de top maar technisch om van te smullen stijl van Stephen. Zeven al bekende en zes nieuwe: variërend van superstrak en grafisch tot heerlijk fluffy en knal.

Toch liever iets anders om je nek? Bontjes dragen kan niet meer anno 2019, maar de lieve knuffels uit het nieuwe boek van Christel Krukkert, Platte beesten breien, zou ik best tot een dierensjaal willen transformeren. Weten jullie nog die dierenmutsen van een paar jaar terug? Dit zou wel eens net zo’n trend kunnen worden. Misschien een idee voor een vervolg? Enfin, in dit boek staan patronen van onder meer vrolijke hondjes, een gestreepte walvis, een wollige lama, een superzacht schaap, een hele lange krokodil en nog veel meer.

Geen bal aan

SB decjan 2020-4Over plat breien gesproken. Enige jaren geleden werd ik door iemand gewezen op het bestaan van een komische serie filmpjes op YouTube, Nudiknits, waarin de hoofdrolspelers allemaal gebreid en – jawel – bloot waren. Niets op tegen natuurlijk, maar wel een beetje apart. Nu is er inmiddels een speciale kerstaflevering gemaakt. De patronen hieruit zijn gebundeld in een grappig boekje met ‘stoute’ kerstpatronen: A Naughty Knitted Noël.

Daar zijn de kersttruitjes van Club Geluk toch bijna braaf bij. Heb je vorig jaar ook een stuk of wat van die grappige miniaturen gebreid en in je boom gehangen? Dit jaar mogen er ook gehaakte exemplaren bij. De patronen vind je in het nieuwste boek van Club Geluk: Kleine kersttruien haken.

Heb je je eigen kerstboom vol, haak dan nog even door voor het Emma Kinderziekenhuis. Het doel is dit jaar daar een kerstboom vol te hangen met mooie gehaakte (amigurumi) boomhangers. Ook gebreide miniatuur sokjes en kerstballen, truitjes, engeltjes en wat dies meer zij, zijn welkom. Hoe voller de boom wordt, hoe beter! Alle kinderen die niet met Kerst thuis zijn, kunnen dan genieten van een sfeervolle, vrolijke boom vol met gehaakte of gebreide boomhangers.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 1-2020.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.