Denemarken… Lees er alles over in Simply Breien!

Bericht 1 foto 3 Christel SeyfahrtEigenlijk wilde ik over primeurs schrijven, het najaar met alle handwerkbeurzen bijvoorbeeld brengt immers altijd genoeg breinieuws. Maar op de een of andere manier kon ik nog geen afscheid nemen van de zomer. We hadden een heerlijke vakantie in Denemarken met onverwacht heel veel inspiratie op breigebied, niet alleen Scandinavisch maar verrassend genoeg ook juist Nederlands getint. Dus bleef ik thuis nog even lekker in die bubbel hangen. En vond (dankzij of desondanks?) toch genoeg leuks en ook nieuws om in deze rubriek te delen.

Terug naar de kust

SB oktnov 2019 1Behalve veel gewandeld over het strand hebben we in Denemarken leuke stadjes verkend. Opvallend: de vele handwerkwinkels die we daarbij tegen kwamen en de fascinatie met onze eigen Stephen West. Die aan de waslijst aan evenementen te zien op zijn site bijna nooit meer thuis is in Amsterdam, maar overal ter wereld zijn kleurrijke palet aan garens en patronen aanprijst, tot Oslo en IJsland aan toe.

Naast zijn in het Deens vertaalde boeken lagen vaak de eveneens vertaalde boeken van Nancy Marchant. Ze wordt wel de koningin van de brioche, ofwel de patentsteek genoemd. Dat ze die benaming waard is, bewijst ze met haar nieuwste boek over kantbreien in patentsteek. Vol technische hoogstandjes en dus een must voor de gevorderde breister.

Nog zo’n inspirator, maar dan op het gebied van fair isle breien, is de Deense Christel Seyfarth. In een havenstadje liepen we een loods binnen waar een expositie bleek te zijn met onder meer haar ontwerpen. Primeur (!): Christel organiseert sinds kort zogenoemde Koudwater breifestivals in vier aan de zee gelegen landen: Denemarken, Noorwegen, IJsland en Schotland. Gemeenschappelijk kenmerk: door het koude en natte zeeklimaat is er een kleurrijke breitraditie ontwikkeld.

Het bos in

SB oktnov 2019 2Naast handwerkwinkels (mail me gerust op yvonnekoop@gmail.com voor een adreslijst) hebben we ook de nodige boekwinkels bezocht. Waar ik gerust uren kon rondsnuffelen in de goed gesorteerde kasten vol handwerkboeken. Gek eigenlijk dat ik alleen een boek over plantaardig verven van garens heb gekocht. In het Deens weliswaar, maar door de stap-voor-stap-foto’s toch zeer duidelijk.

Mocht ik er niet uitkomen, dan biedt het boek Handmade van Jessica Kouwenhoven vast uitkomst. Net voor mijn vakantie was ik klaar met de eindredactie en ik was er erg enthousiast over. Hierin namelijk niet alleen patronen maar juist ook veel informatie over hoe je zelf de garens verft en welke materialen uit het bos je hiervoor kunt gebruiken. Heel origineel vond ik het idee om zelf brei- en haaknaalden te snijden van afgevallen takjes.

Voor de zekerheid namen we alvast wat vondsten mee vanuit Denemarken maar ook in Nederland is natuurlijk genoeg te vinden. Wat dat betreft verheug ik me wel op de herfst met haar mooie kleuren. Ook de gebreide paddestoelen van Leigh Martin brachten me in de stemming voor dit heerlijke seizoen. In haar shop vind je genoeg materiaal voor je herfsttafel thuis.

Margrietroute

SB oktnov 2019 3Wie me al wat langer kent, weet dat ik een enorme fan ben van granny squares haken. Ik vond het dan ook erg grappig om op 15 augustus, Internationale Granny Square Day, zo’n vierkantje te haken en dat onderweg langs de landschappelijke Margrietroute overal te fotograferen. Ook in Odense, waar we weer een geweldige handwerkwinkel ontdekten, voornamelijk gevuld met plantaardige garens. In een Deens breiblad had ik een leuk patroon gezien waarvoor het garen uit deze winkel, Tante Grøn genaamd, bleek te komen. Te toevallig, dus dat garen moest mee. En de trui hoop ik deze herfst klaar te hebben om te kunnen dragen op een mooie boswandeling.

Over bos gesproken: in het enige bos dat Denemarken rijk is bezochten we op een regenachtig dag een lieflijk streekmuseum vol muziekinstrumenten en volkskunst. In het trapgat hing een wandkleed van vierkantjes, in diverse technieken patchwork maar ook breiwerk. Pas een paar dagen later, in een boekwinkel, viel het kwartje: domino knitting, zo heet de gebreide variant van granny squares. En de Deense Vivian Høxbro is er een meester in. Leuk om ook met die techniek thuis lekker te gaan experimenteren.

Knus thuiskomen

SB oktnov 2019 4Al met al heb ik genoeg inspiratie opgedaan om gezellig de herfst en winter mee door te komen. Terwijl ik toch ook weer dingen ben vergeten. Zo heb ik dit keer geen sokkengarens gekocht. Ik brei graag sokken, maar de laatste tijd komt het er wat minder van. En het project waarmee ik bezig was, zijden kousen breien van ontgomde garens op naalden nummer 1, bleek iets te hoog gegrepen. Alle respect dus voor de breisters die wel de finish haalden bij dit project van het Textile Research Centre in Leiden. Doel: een reconstructie te maken van de zijden kousen die bij Texel in een 17e eeuws scheepswrak waren gevonden. De resultaten zijn nu naast sokken uit de hele wereld in een mooie expositie te zien.

Ook interieurbladen ben ik glad vergeten te kopen. Wel ontdekte ik op de terugreis via Instagram dat handwerkblogster Lisanne Multem een eigen tijdschrift heeft: Happy Handmade Living.Het eerste nummer lag bij thuiskomst op de deurmat. Met veel fijne projecten om het huis extra mooi te maken en aan te kleden voor de gure dagen die gaan komen. Een warm welkom!

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 6-2019.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.