Coronaproof… Lees er alles over in Simply Breien!

Bericht 1 Arne&Carlos 2De vorige Yvonne breit… schreef ik half maart, net voor de wereldwijde pandemie uitbrak. Die bleek al snel zelfs tot in de breiwereld gevolgen te hebben. Breibeurzen mochten niet doorgaan, lokale handwerkwinkels moesten de deuren sluiten en allerlei gezellige activiteiten, variërend van een breipicknick tot de Shetland Wolweek, werden afgelast. Maar ieder nadeel heeft toch ook zijn voordeel. Heel veel mensen gingen (weer) handwerken. En het internet explodeerde zowat van allerlei leuke (brei-)initiatieven die werden ontplooid.

Quarantine knitting

sb 1Al vrij snel startte het Noorse breikoppel Arne & Carlos met een mystery knit-a-long. Hun initiatief –   iedere dag een persoonlijke videoboodschap en een vierkant lapje om te breien met toepasselijke motieven en teksten – bleek een schot in de roos. Duizenden mensen van over de hele wereld gingen  aan de slag, getuige de vele reacties en foto’s op Facebook.  “Jullie zorgen ervoor dat ik mentaal overeind blijf”, schreef een van de deelnemers treffend. En zo voelde ik het zelf ook. Dagelijks een projectje onder handen hebben werkte echt rustgevend in deze turbulente tijd.

De KAL stopte tijdelijk toen Carlos eind maart corona bleek te hebben. Inmiddels is hij hersteld en is het plan voor een kussen veranderd in een deken. Je kunt hiervoor ook putten uit de database aan eigen ontwerpen van deelnemers, variërend van symbolen van hun eigen land tot aan lieve teksten of een klassiek motief.

Heb je nog meer tijd om handen? De Nederlandse Naantje Knit begon een soortgelijk initiatief met veel verschillende steken en technieken zoals kabels, mozaiek, tuck stitch, kant, brioch en structuur breien. En ook de kleurrijke safe-at-home blanket vol huisjes van The Knitwit is een mooi project om aan te beginnen.

Het nieuwe normaal?

sb 2Zo’n onzichtbaar virus dat over de wereld dwaalt en willekeurig toeslaat, doet sterk denken aan de Apocalyps. Bang dat het einde van de wereld nadert ben ik niet, maar blijkbaar kun je je toch ook al breiend hiertegen wapenen. Het boek Doomsday knits uit 2013 (alleen tweedehands verkrijgbaar, de heruitgave was al snel weer uitverkocht) speelt hier met veel humor op in. Want wat vraag je je als eerste af als de wereld door zowel de opwarming van de Aarde en de uitbarsting van een nucleaire bom is vergaan? Precies: wat kan ik gaan breien? Inspiratie voor de (te) gekke brei-ontwerpen werden uit film, literatuur en modewereld gehaald.

Anderen zagen het corona-virus als een waarschuwing om zuiniger op de Aarde te zijn en breiden lapjes voor een reusachtig model van onze aardbol of een heuse pop van klimaatactiviste Greta Thunberg. In het nieuwe Scheepjesmagazine Yarn met de titel Now Age werden ter gelegenheid van International Earth Day (22 april) toepasselijke patronen rondom dit thema gepresenteerd. Top, zo’n kindertrui bijvoorbeeld met de Aarde in de vorm van een hart erop. Echt geschikt voor een fijne strandvakantie dichtbij huis. Wellicht wordt het voor ons gewoon weer Texel…

Mondkapje op en breien

sb 3Vanaf 1 juni moeten we mondkapjes dragen in het openbaar vervoer. Die mag je ook zelf maken, wat menig handwerkster begin mei gelijk in de lappen- of garenmand deed duiken. Via Ravelry leerde ik echter dat gebreide mondkapjes niet oké zijn. De gebruikte garens geven niet alleen nog gemakkelijk het virus door als je dat onder de leden hebt, maar nemen ook vuil op waardoor het risico op besmetting juist groter wordt. En wassen op de vereiste 60 graden kan niet door de kwetsbare vezels. Toch maar een duurzame katoenen stof kiezen dus, of thuisblijven als het verder weg reizen nog niet echt noodzakelijk is.

Brei anders zo’n lief verpleegstertje met een mondkapje op. Esther Braithwaite ontwierp dit patroon op verzoek van een Deense verpleegkundige die dit graag voor haar collega’s wilde breien. Of geniet van de bijzondere gebreide mondmaskers die de  IJslandse Ýrúrarí maakte.. In de nieuwste HZG vind je een interview met haar. Hierin vertelt ze over haar wilde breisels waarmee je mensen af kunt schrikken die te dicht bij je komen. De mondmaskers zijn natuurlijk niet bedoeld om echt te dragen, maar wel fascinerend om naar te kijken.

Virtuele knuffel

sb 4Veraf en toch dichtbij, zo verbonden voelden we ons de afgelopen tijd met elkaar. Naast al het nare nieuws was het goed ook de positieve berichten te lezen. Nog nooit werden er zoveel kaarten verstuurd als de afgelopen tijd en menige opa en oma kregen extra veel mooie tekeningen, een bos bloemen of zelfs een serenade.

Zeeman doneerde maar liefst 4.000 bollen wol aan het Ouderenfonds en bracht dit naar breiclubs door heel Nederland. Want ook deze kunnen natuurlijk deze dagen niet bij elkaar komen. De coördinatoren namen de wol daarom in ontvangst en gaan de bollen uitdelen bij hun deelnemers. Juist in deze tijd blijven mensen door breien, ook op afstand, onder het motto: Samen breien, daar worden we blij van!

Over oma’s gesproken: ik hoop dat het goed gaat met de oma van Lisanne Multem: Bastiana Maaskant-Looije, inmiddels 97 jaar oud. Net voor de coronacrisis uitbrak presenteerden ze samen het boek Happy Handmade Fashion. Hierin veel moderne breipatronen maar met een degelijke ondertoon: voorzien van accenten en elementen waaraan je gelijk afziet: hier is een vakbekwame breister mee bezig geweest. Met meer dan 90 jaar brei-ervaring mag je jezelf ook wel zo noemen!

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 4-2020.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

pdf junijuli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.