Hollands breien… Lees er alles over in Simply Breien!

breien

Nu de zomertijd is ingegaan, brei ik graag ’s avonds even door. De steken zijn bij daglicht net wat scherper te zien dan bij lamplicht…  En daarbij: een shawl is met ons klimaat in alle jaargetijden heerlijk om te dragen! Het frisse groen en de mooie kleuren van de voorjaarsbloemen inspireerden me om nieuwe garens en namen in breiland op te zoeken. Naar Texel ben ik in de voorjaarsvakantie al geweest, en misschien dat ik dit voorjaar nog even aanwip bij de Zaansche Schans: de verfmolen is een must voor brei- en kleurliefhebbers!

Zo gaat de molen…

Foto 1a Verfmolen de KatHet tweede weekend van mei is het zoals ieder jaar weer Nationale Molendag. Vorig jaar brachten we op die dag (Moederdag!) een bezoekje aan Verfmolen de Kat: de enige nog werkende overgebleven windverfmolen ter wereld. Heerlijk om te zien wat een fantastische verfkleuren daar worden gemaakt.

Dit jaar zou ik naar een molen op een van de Waddeneilanden willen gaan. We waren pas nog op Texel en dat blijft toch een walhalla voor de wolliefhebber. Behalve schapen knuffelen en heel veel zelfgesponnen wol kopen, kun je er tegenwoordig zelfs een wolbad nemen. Gewikkeld in schapenwol – uitsluitend van De Texelaar, een vijfsterren Texels schapenras – geniet je van de geborgenheid en warmte die dit geeft. Door de lanoline in de wol kom je er met een knuffelzacht huidje weer uit.Foto 1b Holland breien

Nog meer Hollands wolvaren vind je in het boek Holland Breien van Marja de Haan en Hilly van der Sluis van Trollenwol.  Na de boeken over breien met wol uit Öland en Shetland kon een Nederlandse variant niet uitblijven. In het boek helderen de auteurs een aantal misverstanden op rondom Hollandse schapenwol en laten tegelijkertijd zien wat er zoal met deze wol te breien valt.

Zo gaan de wieken…

Foto 2a Kinderdijk shawlWe blijven in Hollandse sferen. Lia van Koperdraadje windt iedereen om haar vinger met prachtige zelfgesponnen en handgeverfde garens. Iedere beurs sta ik er weer van te smullen en moet ik me inhouden om niet te veel te kopen, ken je dat? Mijn stelregel nu: als ik er een goed breiproject bij weet, dan mag het! Lia maakt het me gemakkelijk met het mooie patroon geïnspireerd door de molens van Kinderdijk (ook een bezoekje waard) vlak bij haar winkel in Alblasserdam. Nu alleen nog kiezen: wil ik de shawl breien in natuurgroen of delfsblauw? Keuzes, keuzes…

Foto 2b The Dutch Yarn BarnOok de Dutch Yarn Barn biedt een overvloed aan garens in de fraaiste handgeverfde kleuren! Dit palet is volgens Iris naast duurzaam en ecologisch verantwoord ook zeer harmonieus. Daarbij, grappig toeval, gebruikt ze onder meer de verfstoffen van Verfmolen de Kat en komt de wol voor het Double Dutch garen van het Texelaar schaap! In de pijplijn zitten nog meer Nederlands garens met wol van de Texelaar, de Zwartbles en de alpaca. Dit uit waardering voor het Nederlandse erfgoed en om zo een breder publiek kennis te laten maken met de prachtige kwaliteit ervan.

Zo gaan de handen…

Foto 3aVan alle beurzen in het voorjaar gaan mijn handen jeuken. Niet alleen om te breien, maar vooral om te ontdekken wat er voor nieuws onder de zon is. Op de Nederlandse Breidagen in Groningen (vanwege het corona-virus uitgesteld naar 29 en 30 mei) hoop ik nieuwe contacten aan te kunnen knopen.

Christel Smallegange (Chrizknitz) ontwierp de eerder genoemde Kinderdijk-shawl. “Ook ben ik door mijn enthousiasme voor Noorse fair isle vesten ‘zomaar’ in het vertaalwerk van breipatronen gerold, onder meer van de Noorse Sidsel Janne Høivik.”

Foto 3bJohan Schneiders leerde al op jonge leeftijd breien, en is mede dankzij internet nog steeds niet uitgeleerd. “Video’s op YouTube en technische breiblogs uit Amerika zijn mijn favorieten. Van in mijn ogen levende legendes als Eunny Jang en Staci Perry heb ik veel geleerd.”

Trinet Bullema (Knitnerd) haalt haar inspiratie vooral uit handwerktijdschriften en van Pinterest. “Als ik niet bezig ben met wol dan ben ik bezig om te kijken wat anderen met wol doen.” Anda van ’t Hof is vooral geboeid door de constructie van een kledingstuk. Ze neemt je in haar workshops graag mee op ontdekkingstocht, bijvoorbeeld naar de contiguous sleeve-methode.

Zo gaan de voeten…

Foto 4aVorig voorjaar werden er voor het eerst Duurzame Breidagen georganiseerd in Amsterdam en dat was gelijk een groot succes. Hopelijk kan ook de tweede editie op 1 en 2 mei van dit jaar doorgang vinden, met als thema: alle kleuren van de regenboog. Daar past mooi het nieuwe garen van Hooked bij: Rainbow Rave, vijf nieuwe neon kleuren van RibbonXL. Fel gekleurde garens die toch echt, net zoals als alles van Hoooked, gerecycled zijn van oude T-shirts.

Heb je ondertussen niet alleen zin gekregen om te breien, maar ook om de bloemetjes buiten te zetten? Ga dan naar Wolverhalen, een wol- en plantenwinkel in Tynaarloo die meer dan groen is, echt heel gaaf! In haar atelier verft eigenaresse Catharina garens van diverse samenstellingen zoals verschillende soorten schapenwol, alpaca, zijde en mohair. En in de winkel verkoopt ze behalve planten ook heel veel fraaie potten.

Foto 4b coronaLAATSTE NIEUWS

Vanwege het indammen van het corona-virus werden/worden behalve beurzen en evenementen ook veel brei-activiteiten afgelast, wellicht zelfs nog tot in de maanden april en mei. Kleine ondernemingen, zoals bijvoorbeeld handwerkwinkels, lopen daardoor veel omzet mis. Help ze door speciaal daar (eigen geproduceerde) garens en andere breiartikelen te kopen. Dat maakt voor hen een wereld van verschil.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 3-2020.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

sb pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.