Gekkigheid… Lees er alles over in Simply Breien!

Soms weet ik van gekkigheid niet meer wat ik moet breien: een trui, vest, sokken, mutsen, sjaals, handschoenen, kussens, dekens: ik heb er al meer dan genoeg. Zelfs het zoveelste KnitALong of Mystery project gaat dan vervelen en alle nieuwe breiboeken met hun veel te leuke patronen waarvoor ik toch geen tijd, geld of garen heb kunnen me ook gestolen worden. Een ware breicrisis dus! Gelukkig komt er altijd wel weer ergens een komisch breibericht voorbij waardoor ik weer helemaal opfleur en het zeker weet: breien is de allerleukste hobby die er bestaat!

Witte doek

Naast breien is film kijken mijn grootste hobby. Gek genoeg, als je er eenmaal op gaat letten, zijn er best wat films met breien in de hoofdrol. Zoals Purl, een nieuwe korte animatiefilm van Pixar. Purl is een schattig roze bolletje wol dat het moet zien te overleven in de harde, door mannen gedomineerde zakenwereld. Op YouTube is te zien dat ze dankzij haar breiskills een heel eind komt.

Ook de Indiase film Sweater gaat over het op z’n kop zetten van traditionele man/vrouw verhoudingen. Het meisje Tuku mag pas trouwen als ze heeft geleerd hoe ze een trui voor haar aanstaande man moet breien.

Noorwegen is het land van de gebreide truien. Niet zo gek dus dat daar in januari een filmfestival werd georganiseerd waar je gratis naar binnen mocht als je een zelfgebreide trui aan had met hun logo erop. Via de hashtay #tiffstrikk was te zien dat er genoeg mensen zo gek waren om dit te doen.

Ook werd er een film geprogrammeerd waarbij je in de zaal mocht zitten breien. De stoelen hadden vast niet zo’n mooie gebreide hoes als de vintage bioscoopstoelen die ik op internet tegen kwam. Te gek toch!

Vreemde vogels

Niet alleen via internet maar ook op straat kijk ik vaak met open mond van verbazing rond naar wat er allemaal aan leuks voorbij komt. Straattheaterfestivals zijn daarbij mijn favoriet. Geheid dat daarbij altijd wel iets met breien, haken of garens wordt gedaan. Afgelopen jaar spotte ik zo de op hoge stelten lopende dames van Jelicious. Met het garen van de bollen wol op hun hoofden handwerkten ze er lustig op los, een feest om te zien.

Waar je ook zeker de nodige ‘vreemde vogels’ zult tegenkomen, is het Textielfestival de Weerribben. Dit is namelijk het thema van de derde editie die in juni wordt gehouden. Naast een expositie van ingezonden werkstukken op dit thema is er weer veel moois te zien en te doen met de prachtige natuur als dankbaar decor. Breister Mathilde Jongbloed is aanwezig om workshops freestyle breien te geven. Een aantal jaren geleden construeerde zij onder meer met behulp van breiwerk een paradijsvogel.

Grappig, want dat deed me denken aan het Paradijsvogel Magazine waarin vaak inspirerende mensen voorbij komen, ook op breigebied. Zoals een moeder en dochter uit Letland die aan de lopende band gebreide groente produceren, een ware kunst!

Rock it

Van lucht kun je niet leven, iets wat kunstenaars maar al te goed weten. En ook muzikanten hebben soms de nodige moeite het hoofd boven water te houden. Nu heeft de leadzanger van Di-rect, Marcel Veenendaal, daar vast niet over te klagen. Maar mocht het ooit eens minder gaan in de muziek, dan is een carrière als breier hem wellicht op het lijf geschreven. Aan Bobbi Eden, de bekende Nederlander die hij coached in het SBS-6 programma It takes2, biechtte Marcel op dat hij graag breit in de tourbus. En niet onverdienstelijk, op de foto’s te zien.

Of het resultaat van de Finse breicompetitie op heavy-metalmuziek even goed wordt, waag ik eerlijk gezegd te betwijfelen. Maar het idee is super leuk: laat brei(st)ers op de maat van speciaal hiervoor gecomponeerde heavy-metalmuziek al head-bangend een lekker stukje breien. Los gaan op de muziek hoeft niet en plein public maar mag thuis, waarna het resultaat via een filmpje kan worden gedeeld. De beste inzendingen worden uitgenodigd voor het wereldkampioenschap op 11 juli in Joensuu. Misschien iets voor speedknitter Miriam Tegels? Ik zeg: Breinaalden klaar, rocken maar!

Breibrein

Snel afgeleid als ik ben, heb ik nog steeds niet verder mijn hoofd gebroken over de vraag wat ik wil gaan breien. Maar goed ook, want zo’n hoofd zit mega ingewikkeld in elkaar, vooral de hersenen. Dat is goed te zien op het model van ons brein dat psychiater Karen Norberg heeft gebreid. Ze heeft er een jaar aan gewerkt om het helemaal anatomisch correct te krijgen. Een echt huzarenstukje!

Onder het motto ‘Brei mee aan een brein!’ is in Nederland iets soortgelijks gerealiseerd. De Universiteit van Groningen wilde voor de Nacht van Kunst en Wetenschap in juni een neuraal netwerk bouwen van zo’n tweehonderd gebreide neuronen. Hierbij hebben ze de afgelopen tijd de nodige hulp gekregen. Door een model te maken van gebreide neutronen kan niet alleen worden getoond hoe goed de neuronen samenwerken binnen het brein, maar ook hoe goed mensen kunnen samenwerken om iets voor elkaar te krijgen.

Noem me neurotisch, maar waarom zie ik nu ineens overal gebreide hersens? Zoals op de cover van een interessant boek over mindfulness. Een nieuwe trend? Ik blijf speuren naar deze en andere breigekkigheden. Tips zijn welkom op yvonnekoop@gmail.com.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 4-2019.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Simply Breien junijuli2 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.