Goede voornemens… Lees er alles over in Simply breien!

Had jij je op 1 januari ook voorgenomen minder te kopen, vegetarisch te gaan eten, meer te bewegen of te stoppen met roken? Zeker nu Blue Monday alweer voorbij is, naar het schijnt de depressiefste dag van het jaar, zijn de goede voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar die van mij om meer te gaan breien niet! En het grappige is, daarmee kun je heel wat goede voornemens verwezenlijken. Zo belooft 2019 toch een heel goed (brei-)jaar te worden.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Let op mijn woorden: vliegschaamte wordt het woord van 2019. Niet zo verwonderlijk, want om de wereld te zien hoef je helemaal niet ver te reizen. Op de komende editie van Knit&Knot – 4,5 en 6 april in Tilburg – staan handwerktechnieken van over de hele wereld centraal. Er worden inspirerende workshops gegeven in onder meer mozaïekbreien (Midden-Oosten), 3d breien (Estland) en Surrealistisch Breien (Europa).

Duurzaamheid was in 2017 al een van de meest gebruikte woorden. Ook breisters willen weten waar hun wol vandaan komt en of de gebruikte materialen bij bijvoorbeeld het wolverven milieuvriendelijk zijn. Op 25 en 26 mei wordt daarom in Amsterdam de eerste duurzame editie van de Nederlandse Breidagen gehouden. Hierop is het neusje van de zalm van de internationale brei- en haakwinkels te vinden. Ook het horecagedeelte is aangepast: volop ruimte voor biologische producten en zero waste.

Nu zorgen beurzen raar genoeg altijd voor aanwas van nieuwe garens. Terwijl je je voorraad vast net a la Marie Kondo netjes hebt geminimaliseerd.  Zo niet, bekijk dan de nieuwe Netflix-serie over haar methode. Op Pinterest vind je vele foto’s van zorgvuldig opgeruimde garenvoorraad. Mijn tip: brei je eigen opbergboxen. Scheelt gelijk weer in stash!

Geen woorden, maar daden

Met handwerk kun je heel goed actie voeren. Een bekende ‘craftivist’ in Nederland is de Groningse Agnes. Je kent haar misschien van haar breiwerk tegen de plastic soep in de oceaan of van de   megagrote gebreide lappendeken om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek in haar thuisprovincie. Momenteel breit Agnes aan een rood lint tegen olieboringen en gaswinning in Portugal. Je kunt nog meedoen, zie daarvoor haar Facebookpagina.

Via datzelfde medium ontdekte ik dat een foto met daarop een muts van breister Hadewych van der Werf een maand lang mocht pronken als omslagfoto voor de UK Handknitting Association. Ze breide de muts voor Edwin ter Velde, oprichter en leider van Clean2Antartica, een Nederlandse expeditie naar de Zuidpool waarvoor vele vrijwilligers van restgarens allemaal bijzondere mutsen hebben gebreid, chapeau!

De UK Handknitting Association heeft op haar website veel goede doelen staan waarvoor gebreid kan worden.  In Nederland kennen we de Goedgemutst campagne, Knuffeldekens voor zieke kindjes en Breiboezem voor vrouwen die een borst missen. Maar als je het Engels goed beheerst kun je via deze weg ook mutsen breien voor daklozen, knuffels voor een dierenbeschermingsorganisatie en speciale handschoenen voor reumapatiënten.

Zitten is het nieuwe roken

De hele dag zitten breien kan anno 2019 natuurlijk niet meer. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om ook breiend aan de broodnodige beweging te komen. Bij de Dutch Design Week waar ik de vorige editie al uitgebreid over schreef, kwam ik bij de uitgang de Cyclo Knitter tegen. Op deze speciale fietsinstallatie – een ontwerp en prototype van designstudent George Barratt-Jones – kun je al fietsend in slechts vijf minuten tijd een ellenlange sjaal voor jezelf breien.

Ook de Knitting Runner breit graag sjaals, al moet hij uitkijken dat hij niet net voor de finish over zijn breiwerk struikelt. Maar uit de vele foto’s en filmpjes op het internet lijkt het breiend rennen/rennend breien soepeltjes te verlopen. Over de kwaliteit van het breiwerk wordt echter geen oordeel gegeven.

Hoe anders ging dat bij de Walk & Knit Olympics die afgelopen zomer in Estland werden gehouden ter gelegenheid van het Nordic Knitting Symposium. De deelnemers aan deze estafetteloop moesten om beurten breiende een parcours afleggen. Uiteindelijk won niet het snelste team, maar het team dat binnen de gestelde tijd het grootste én mooiste breiwerk had afgeleverd. Een driedubbele uitdaging dus!

Nooit te oud om te leren

Over uitdagingen gesproken, ik mag altijd graag iets nieuws leren. En dat kan heel goed een techniek uit de oude doos zijn. Zo zie ik de laatste tijd steeds vaker de handwerktechnieken smyrna en needle punch voorbij komen, allebei handwerktechnieken waarbij je met losse wollen draadjes (restjes?) een patroon ‘borduurt’.

Julie Robert leert je in Smyrna, knopen, latchhooking (Kosmos Uitgevers) hoe je met deze bijzondere techniek prachtige interieuraccessoires kunt maken. Bij smyrna knoop je met een speciale smyrna-naald een aantal korte wollen draden in een ondergrond met gaatjes. Door de lengte blijven de wollen draadjes rechtop staan. Op de ondergrond staat de tekening afgebeeld, waardoor smyrna een supersimpele handvaardigheid is voor wandkleedjes, kussens en andere interieuraccessoires.

Met een punchnaald, een lap borduurstof, een borduurring en een paar bollen wol of katoen kun je ook met needle punch de mooiste resultaten behalen. Met behulp van het boek Punch Needle & Co; Projecten met een magische borduurtechniek (Forte Uitgevers) maak je met gemak wandhangers, een etui, een tas, kussens, een knuffelbeest, een broche en nog veel meer.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 2-2019.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.