Glasmuseum: om een lang verhaal kort te maken… GA!

Laatst betrapte ik mezelf er weer op… Ik had geen tijd om een kort bericht te schrijven, dus werd het verhaal over mijn bezoek aan de glasstad Leerdam veel en veel te lang. Jammer, want ik durf te wedden dat daardoor bijna niemand helemaal bij het einde is aangeland. Terwijl er na de spannende beschrijving van de workshop glasblazen juist nog een mooi stuk volgde over de huidige Art-Deco-expo in het Glasmuseum. Die expo is echt meer dan de moeite waard om gezien te worden. En verdient het daarom om nog een keer extra in the spotlights te staan. Bij deze dus! Lees je nu wel tot het einde door? Dan volgt er namelijk nog een nieuwtje…

Glasmuseum

De basis voor dit markante gebouw bestaat uit twee woonhuizen die op ingenieuze wijze zijn verbonden zodat er genoeg ruimte is voor tentoonstellingen en een transparante (!) opslag van de resterende collectie. Tot eind oktober is in het Glasmuseum de expositie ‘Art Deco Glas; Belofte voor het moderne’ te zien, met in de hoofdrol ontwerpster Lucienne Bloch, de eerste vrouwelijke glaskunstenaar.

Mooi materiaal

Niet alleen haar ontwerpen, maar ook van tijdgenoten en andere voorwerpen uit het begin van die prachtig art-deco-tijd (begin twintigste eeuw) stonden ruimschoots uitgestald. Alleen al daarom was de expo de moeite waard. Maar ook het getoonde glaswerk vond ik meesterlijk. Zo teer en delicaat: ineens besefte ik maar al te goed hoeveel moeite het wel niet moet hebben gekost om dit zo te maken. En wat een mooi materiaal glas is om mee te werken. Je kunt er letterlijk en figuurlijk zoveel kanten mee op.

Kunst in de tuin

Ook de drie kunstenaars die door het Glasmuseum waren uitgenodigd om in de glasblazerij nieuw werk te komen maken, hebben dat gemerkt. In de tuinkassen is nog tot het einde van de expositie hun werk te zien. Studio VANTOT maakte een prachtig spiegelend lichtobject, modeontwerper Karim Aducchi ontwierp een fraaie  jurk met glazen franjes en textielontwerpster Christie van der Haak blies met engelengeduld een aantal prachtige kleurrijke vazen en objecten. Maak vooral ook een rondje door de prachtige tuin, door Bernard Heesen onlangs omgetoverd tot een kleurige tuin met botanische glasobjecten. Een lust voor het oog!

Primeur

Fijn dat je weer tot het einde toe hebt gelezen! Als ‘beloning’ trakteer ik je zoals beloofd op een nieuwtje, namelijk dat ik me verder ga specialiseren op het gebied van interieurjournalistiek. Ik ga dat doen middels een cursus van Elle Decoration dit najaar, #zinin! Ook mijn blog zal verder op (duurzaam) interieur en design  worden toegespitst. Zonder handwerk, Scandinavië en natuur uit het oog te verliezen hoor, wees maar niet bang! Maar leuks genoeg dus in het vooruitzicht, ook na de zomermaanden! 🙂

Alle foto’s bij deze blog zijn van de hand van Ben Deiman, een vakman in hart en nieren die al heel wat foto’s van onder meer het mooie ambacht glasblazen heeft gemaakt. Blij dat ik je (weer) heb ontmoet en superlief dat ik deze foto’s mocht gebruiken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.