Olympische records… Lees er alles over in Simply Breien!

Ook na de feestdagen weer rap het nieuwe jaar ingedoken? Wellicht met bijpassende muts van de bekende sponsor? Het leek wel of het Olympisch record ‘Kerstboom opruimen’ verbroken moest worden: de eerste afgetuigde boom zag ik al op de avond van Eerste Kerstdag bij het vuilnis liggen. En op Nieuwjaarsdag werd er alweer gepraat over het voorjaar dat eraan zat te komen. Nou, van mij hoeft dat niet. Deze maanden blijf ik nog even hopen op sneeuw- en ijspret. Ik heb toch niet voor niets al die dikke truien en dekens gebreid?

Meters maken

Gelukkig worden van 10 tot 24 februari de Olympische Winterspelen gehouden, een probaat middel om het wintergevoel vast te houden. Zeker met de vele Nederlandse kandidaten voor een medaille. De lange afstanden zijn ideaal om ook even flink wat meters qua breien te maken. Wellicht voor zo’n mooie trui die ik in een chocomel-reclame voorbij zag komen. Zouden ze daar een patroon van hebben?
Over patronen gesproken, commentator Mart Smeets had toen hij nog de Tour de France (!) presenteerde altijd prachtige Noorse truien aan met inbrei-motieven. Dat past natuurlijk helemaal bij de Winterspelen. Een suggestie voor presentatoren Dione de Graaff en Henry Schut: kijk eens op de site van Dale Norway. Dit merk verkoopt al sinds 1879 de fraaiste wintertruien. Hele klassieke vanzelfsprekend, daar hebben de Noren patent op. Het Noorse Olympische team draagt deze editie weer de speciaal voor hen geproduceerde Olympische varianten, met de toepasselijke naam Olympic Passion. Misschien Henry straks ook?
Iets hipper en wellicht leuker voor Dione zijn de kleurrijke breisels van het Zweedse merk Gudrun Sjödén. Tegen het witte winterwit springen de felle prints er nog beter uit. Dat levert vast fantastische beelden op.

Cirkel rond

Winter, ook in Schotland kleden ze zich er graag goed en warm op. Via de blog Blij dat ik Brei ontdekte ik dat er een nieuw ontwerp is van Kate Davies: een prachtige groene trui waardoor je bijna zin gaat krijgen in het voorjaar. Maar die ook heerlijk warm toont in de vrieskou. Ik wou dat ik een paar muisjes had die vliegensvlug zulke patronen van de pennen konden laten glijden. Ken je de filmpjes met de gebreide mini-muisjes van Hanneke Ter Berg Verheem? Ook die ontdekte ik op de blog van Jeanet: superleuk!
Kortom: het kriebelt weer om (meer) te gaan breien. Of wordt het toch haken? Zelfs de dames van Club Geluk (bekend van de gekke, eigenzinnige breipatronen) zijn om, getuige hun nieuwste boek Huiselijk haken. Maar haakster Lisanne van Multem is juist aan het breien geslagen, zie ik aan haar nieuwste boek Happy Living. Met dikke garens vooral, dat dan weer wel. Grappig feitje: ze blijkt fan van onder meer het 100 procent merino garen Loopy Mango. Dit wordt in Zuid-Korea geproduceerd, het land van de winterspelen… En zo is de Olympische cirkel weer rond.

Fryslan boppe

Wat gaat het jaar 2018 verder brengen op breigebied? Weer veel leuke beurzen vanzelfsprekend, dat staat buiten kijf! Van 15 tot en met 18 februari is alweer de Handwerkbeurs in Zwolle. Met onder meer spannende demonstraties van team Groenewoud. De deelnemers hebben onlangs voor de vijfde keer bewezen wereldwijd de snelste te zijn als het gaat om het breien van een trui van zelf geschoren en gesponnen schapenwol. Dit lukte de laatste keer in slechts 4 uur, 45 minuten en 53 seconden. Het team gaat het huzarenstukje dagelijks op de beurs herhalen en wie weet overtreffen.
Nog een record: op de Handwerkbeurs zal de laatste hand worden gelegd aan de grootse gehaakte deken ter wereld, speciaal gemaakt voor Leeuwarden dat dit jaar Culturele hoofdstad van Europa is. In het Fries Museum is er de afgelopen tijd lustig aan doorgewerkt met als thema de in elkaar overvloeiende patronen van Esscher, een prestatie op zich!
Nog een Friese presentatie: Vrouwen van Nu Hardegarijp breide intensief mee aan een nieuwe theaterproductie over breien. Voor het decor van gigagrote gebreide dekens moest speciaal een verstevigde constructie worden gebouwd!

Vroeg voorjaar

Verder in de toekomst kijkend zien we dat het ook in 2019 weer Warmetruiendag wordt begin februari. Jammer genoeg zal het dan nog steeds voor het klimaat nodig zijn dat we minder gaan stoken en ons warmer gaan kleden. Met een dikke gebreide trui bijvoorbeeld. Als je geen speedknitter bent, is het veel werk die te maken. Maar goed nieuws: er is door Adidas een robot ontwikkeld die dat werk in een paar uur van je kan overnemen. Voorlopig alleen in Berlijn, maar wie weet.
Nog meer nieuws van het technologiefront: de truien van Stone Island verraden of je niet toch stiekem de verwarming te hoog hebt staan. Ze veranderen namelijk van kleur als het om je heen warmer wordt. Hoogste tijd dan vervolgens om de cv lager te zetten of zelfs uit te doen. Wie weet wordt het immers ook dit jaar weer vroeg voorjaar…
Daar zullen ‘vreemde vogels’ zoals de inmiddels overleden Rhea dolblij mee zijn. Door het ontbreken van een eigen verenkleed moest haar baasje voor nieuwe, soms gebreide, kleertjes zorgen. Een hit op Instagram.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 2-2018.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.