Mamma Mia, here we go again… naar Zweden!

Mamma Mia, here we go again… Na het zien van het heerlijke vervolg op Mamma Mia hebben we helemaal zin om naar Zweden op vakantie te gaan. Gelukkig duurt het nu niet lang meer! Een van de tradities bij de voorpret is altijd het samenstellen van een mapje vol cd’s die mee mogen op onze roadtrip. Allemaal in stijl natuurlijk! Onze kast staat inmiddels vol met – naast bijna alles van ABBA – nog heel veel meer leuke Scandinavische muziek, dus dat wordt moeilijk kiezen. 😊 Wat vind jij van onze keuze, Zweeds genoeg? En welke muziek neem jij mee op vakantie?

1: ABBA

Bovenaan staan natuurlijk de cd’s met de soundtracks van Mamma Mia en Mamma Mia, Here we go again. Ik vond de tweede film haast nog leuker dan de eerste. Eigenlijk vooral omdat er wat voor mij onbekendere nummers voorbij kwamen, die naar ik eerst dacht nieuw geschreven waren voor deze film. Ze bleken echter juist van wat oudere ABBA-albums afkomstig te zijn, nog van voor mijn fan-tijd zeg maar. Terwijl ze wel net zo superfris klonken als de latere, veel grotere hits! Enfin: een perfecte combi om mee in de stemming voor Zweden te komen. 🙂

2: Astrid Lindgren

Eenmaal in Zuid-Zweden mag er vast wel een keer een kinder-cd op. Deze kochten we in Astrid Lindgrens Wereld. Een thema-pretpark , waar we ondanks het feit dat bijna alles in het Zweeds werd gesproken en gedaan erg van hebben genoten. Vooral de toneelstukken met Pippi Langkous, het ondeugende jongetje Emil en Ronja de Roversdochter waren zeer vermakelijk.

3: Sisters in music

Verder rijdend door Zweden gaat ongetwijfeld Sisters in Music aan, een zeer relaxte cd met allemaal hits van popzangeressen als Duffy, Amy McDonald, Alicia Keys en Katie Melua. Instant-vrolijkheid die op de een of andere manier naadloos aansluit bij ons Zweden-gevoel en gek genoeg – we draaien ‘m al sinds onze eerste Zweden-reis – nooit gaat vervelen.

4: Eurovisie songfestival

Rond Stockholm is het tijd voor wat Eurovisie-geweld, ook daarvan zijn we fan. De Zweden doen het goed de laatste jaren. In 2013 vond het spektakel dan ook in Malmö plaats, met onze eigen Anouk die het liedje Birds zong, en in 2016 viel Stockholm die eer te beurt. Douwe Bob zong toen Slow Down Brother, een song die prima bij de Zweedse way of living past. We branden iedere editie een cd-tje met daarop nummers in de volgorde waarin ze eindigden, de winnaar eerst, en geloof me: dat is best leuk om nog eens zo achter elkaar te horen!

5: Orsa Spelmän

Tijdens onze eerste vakantie in Orsa kochten we al een cd van een groep plaatselijke ‘spelmän‘, ofwel echte Zweedse volksmuzikanten.  Superleuk dat die ieder jaar dat we er kwamen weer een nieuwe cd uitgebracht bleken te hebben, zodat we er uiteindelijk drie in de kast hebben staan. Maar de eerste blijft het beste, daar sliep onze toen nog heel kleine Sky onderweg zo fijn  op!

6: Bruiloftsmuziek Victoria & David

Ook de cd met bruiloftmuziek uit 2010, toen kroonprinses Victoria met haar David trouwde, roept gelijk het on-the-roadgevoel op. Vooral omdat we de cd net draaiden toen we in de file kwamen te staan richting Idre, tussen allemaal klassieke auto’s in. Langs de kant van de weg stonden allemaal applaudisserende mensen, die waarschijnlijk niet begrepen waarom wij zo hard moesten lachen in onze gamle (= oude) Ford Galaxy…

7: Frozen

Via Noorwegen rijden we van Orsa naar Denemarken. Dan moet eigenlijk de cd van Frozen op, met de muziek van de film waar we in 2014 fan van werden toen we in Amerika waren en die de reden was dat we in 2015 voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gingen. Maar manlief ontdekte in dat jaar ook de Hardanger-muziek, dus een cd daarvan moet beslist mee. Gelukkig hebben we een eindje te gaan…

8: Amanda Jenssen

Op de boot van Noorwegen naar Denemarken ontdekten we ooit een net verschenen cd van de Zweedse zangeres Amanda Jenssen met de toepasselijke titel Happyland. Denemarken is immers een van de gelukkigste landen ter wereld. Niet zo verwonderlijk als je denkt aan de eindeloze zandstranden. We hebben al veel mooie kustplaatsen bezocht, dit keer gaan we naar Ebeltoft. En dan mag Amanda vanzelfsprekend weer mee…

9: Queen

Voor op de terugreis ligt een cd van Queen klaar. Die kochten we in 2011 nadat we in het Deense Blokhus een geweldig concert van een Queen-tribute-band hadden gehoord. Manlief en ik zongen alle hits mee , maar de kids kenden het helemaal niet. Nou, daar hebben we snel verandering in weten te brengen! Ook de vikingen-hardrock-cd van Svartsot die papa tegelijkertijd kocht vonden ze best te pruimen. Laat deze Deense band nou net een groot hardrockfestival in Zweden organiseren als wij daar zijn… Here we go again!

10: Svartsot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.