Leuke uitstapjes… Lees er alles over in Simply Breien!

Voor mijn blog ga ik regelmatig op stap voor bijzondere exposities, verrassende winkeltjes en ontmoetingen met creatieve mensen. Niet zo verwonderlijk dat daarbij – naast interieur, design en kunst en cultuur – heel vaak handwerk in de spotlights staat. De afgelopen maanden was ik bij showUP, Object en de Handwerkbeurs. Binnenkort ben ik bij Knit&Knot en de Nederlandse Breidagen. Kom je ook?

Cadeaus

Iedereen heeft wel z’n adresjes voor als je net even wat anders zoekt, of dat nu een leuk interieur-item is of een bijzonder cadeautje. “Hoe komen ze eraan?”, denk je dan. Heel simpel, via inkoopbeurzen als showUP waar ontwerpers en producenten hun nieuwste collecties laten zien.
Mijn ontdekking? De sobere geitenwollen sokken van Soxs. Ze deden me denken aan de kriebelige sokken die mijn vader altijd breide, maar bleken zijdezacht te zijn. Gemaakt van wol van Nieuw-Zeelandse schapen die net als de gesponnen garens met liefde zijn behandeld, en dat voel je.
De kleurrijke designsokken van Thijs Verhaar knalden eruit met fraaie grafische motieven en een eigenzinnig kleurenpalet. De sokken worden net als de nieuwe shawl-collectie in samenwerking met het Knitwearlab machinaal gebreid van merinowol. Zo kun je helemaal in stijl de straat op.
Voor in het interieur kon ik niet om de stand van Knitfactory heen. Van theedoek met ‘ingebreid’ ruitenpatroon tot hippe woondeken, noem het en ze verkopen het. Ook gebreide lampenkappen zelfs, al vond ik die van het eveneens Nederlandse merk Et Aussi mooier. Als kers op de taart ontdekte ik brei-illustraties (zie foto hierboven) van de Noorse Mona Stenseth Erlandsen, perfect voor boven de bank!

Kunst

Heel andere koek was de expositie Object in Rotterdam. Net als de Dutch Design Week een podium voor gevestigd en aanstormend ontwerptalent op velerlei vlak. Het feest begon al in het restaurant van de Euromast, waar textielontwerpster Christie van der Haak haar kleurrijke werk mocht tonen in het anders zo zwart-witte interieur.
Andere highlights? De woolcocoon van viltontwerpster Beatrice Waanders had ik bij de paar vrieskoude dagen deze winter graag gehad om uit te proberen of het net zo behaaglijk is als het eruit ziet. Voor mijn werkkamer wil ik voor een betere akoestiek wel zo’n fraaie voorzetwand hebben van textielontwerpster Petra Vonk. En de draadobjecten van Fransje Gimbrère zijn nog inspirerender als je bedenkt dat ze zijn gemaakt van een combinatie van natuurlijke vezels en gerecycled plastic.
De kleurrijke kleding van Michael Barnaart wordt vaak gedragen door Heel-Holland-Bakt presentatrice Jannie van der Heijden. Volgend seizoen moet ze beslist ook eens een IJslands kleed proberen van Lizzy van Megen, een lust voor het oog! En misschien zijn de schoenen van Raphia iets voor co-presentator Robèrt van Beckhoven? Ik voorspel dat raffia een grote trend gaat worden!

Trends

Op de Handwerkbeurs in Zwolle was het dit keer veel macramé wat de klok sloeg – ik kocht een leuk pakket van Durable om plantenhangers te gaan knopen – en gezien het grote aanbod moet ik me ook nodig eens gaan verdiepen in punch needling, een doorstopwerk op een borduurstramien waarmee je bijvoorbeeld mooie wandhangers kunt maken.
Maar eerst wil ik wat breiklussen afhebben. Zoals het droomdeken 2.0 van Wolplein dat je naar keuze kunt breien of haken. Bijna griezelig hoe beide soorten ondanks de vele verschillende en ingewikkelde steken op elkaar lijken. En grappig dat je het gebreide deken minder garen kost, maar wel ietsje groter wordt.
Twee opvallende boeken spotte ik verder nog, van haakster Adinda Zoutman en van Craftdates, een nieuw initiatief waarbij je iemand verrast met een handwerkproject dat je samen gaat maken. Ondanks de totaal verschillende uitstraling – lekker knal tegenover stijlvol trendy – hadden beide boeken behalve handwerken vooral ook gezelligheid voorop staan, te zien aan de recepten en diy-projecten waarmee de patronen werden afgewisseld. Handwerken dus als ‘a way of life’. Een nieuwe trend waarover we vast nog meer gaan horen!

Vooruitblik

De komende maanden hoef ik me niet te vervelen. In april staat Knit & Knot op het programma, de vijfde editie alweer van deze altijd gezellige, Brabantse beurs. De organisatie daarvan heeft vanwege het jubileum gevraagd of handwerksters in zoveel mogelijk technieken bloemen willen maken waarmee ze de beursvloer extra vrolijk gaan versieren. Ik ben benieuwd!
In mei zijn de Nederlandse Breidagen aan de beurt, met nu al een hele waslijst aan interessante gasten – onder meer de Noorse Sidsel J. Høivik – en tal van leerzame workshops. Vooral natuurlijk verven spreekt me aan, ik zag op de Handwerkbeurs al fraaie garens waarmee je dat goed kunt doen.
Ergens tussendoor hoop ik ook nog wel een expositie te kunnen bezoeken. Van het Naadje en de Kous heb ik nog steeds niet gezien bijvoorbeeld: zondag 27 mei is de laatste dag. En in het Textielmuseum in Tilburg is vanaf 9 juni een expositie te zien van Scandinavisch design waar ik heel graag naar toe wil.  Breiwerkje mee voor onderweg, kan ik ook op dat gebied weer even wat meters maken!

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 3-2018.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.