Internationale Vrouwendag: het verhaal van Rosie

Als nieuwsgierige journalist mag ik graag kranten lezen, of ze nu een dag of soms al een maand oud zijn. Hoe gedateerd ook, ik ontdek er nog de mooiste pareltjes in. Zoals het verhaal in de Volkskrant over de vrouw die model stond voor de welbekende Amerikaanse We-can-do-it-poster, Rosie genaamd. Op Internationale Vrouwendag zet ik haar graag in het zonnetje.

Naomi Parker Fraley bleek onlangs op 96-jarige leeftijd te zijn overleden, nadat ze pas zeven jaar geleden had ontdekt dat een foto van haar als fabrieksarbeidster model had gestaan voor de wereldberoemde illustratie. Hoe kwam dit zo? Dat vrouwen buitenshuis werkten was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog geen vanzelfsprekendheid. Maar in de oorlog moest het wel, omdat veel mannen aan het front vochten. Toch had niet iedere vrouw er trek in om het aanrecht te verruilen voor de lopende band. Reden voor het starten van een grote campagne waarbij vrouwen elkaar opriepen om ook in de fabrieken aan de slag te gaan. Dit alles onder het motto “We can do it!” ofwel: “We kunnen het aan!”

De fotograaf J. Howard Miller maakte foto’s van vrouwelijk fabrieksarbeiders, de zogenoemde Rosie the Riveters: vrouwen die met man en macht hun steentje bijdroegen aan de oorlogsindustrie. Aan de hand van een van deze foto’s werd de bewuste Rosie-poster gemaakt. Per abuis kreeg echter de verkeerde vrouw de credits om model te hebben gestaan. Pas bijna 70 jaar later (!) ontdekte Naomi Parker Fraley tijdens een bezoek aan een oorlogstentoonstelling dat haar foto als uitgangspunt was genomen. En bewoog ze hemel en aarde om alsnog hiervoor erkenning te krijgen. Met succes.

Kijk, van die spirit, daar hou ik van. Het spat van de poster af tot en met de rood-met-witte-stippen hoofddoek aan toe. Daarom had en heeft deze poster ook een speciaal plaatsje in mijn hart. En mede daarom draag ik binnenkort zelf met trots de pruik van Rosie als ik tante Em speel in de bekende musical The Wiz, in de sprankelende bewerking van Martine Bijl. Gek genoeg – of juist niet! – maakt die pruik me gelijk een stuk steviger van mijn zaak: I can do it! Kom je kijken? We spelen op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 maart in totaal vijf voorstellingen in theater het Klooster in Woerden. Komt dat zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.