Gratis breien… Lees er alles over in Simply Breien

Breien is een dure hobby, wordt er weleens gezegd. En eigenlijk kan ik niet anders dan dat beamen. Zodra de eerste blaadjes van de bomen vallen, weet ik al dat ik me niet zal kunnen beheersen om op de komende breibeurzen weer flink wat nieuwe garens in te slaan. En de koffietafel thuis bezwijkt nu al onder de stapel breiboeken. Misschien wordt het met de berichten naar aanleiding van Prinsjesdag in het achterhoofd de hoogste tijd om ook zelf de hand wat meer op de knip te gaan houden. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Wie even rondsnuffelt vindt genoeg tips om – bijna – gratis te kunnen breien. Lees maar!

Appel en een ei

Als kind breide ik al met garens van Zeeman. Heel goedkoop, maar prettig om mee te breien en heel stevig. Dat hoorde ik ook vaak terug van mensen aan wie ik iets gebreids zoals een paar babysokjes of een knuffel cadeau had gedaan.
Ook nu nog kom ik graag bij de Zeeman om garens in te slaan. Vooral voor snelle projecten als een kussen of sjaal vind ik ze ideaal. De kleuren zijn trendy en de kwaliteit is goed genoeg om er een flinke tijd plezier van te kunnen hebben. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan verscheen er in samenwerking met Club Geluk een grappig en goedkoop breiboek met 16 breiprojecten, variërend van een strakke herenonderbroek tot een poezelig zacht kussen.
Ook andere ‘budgetketens’ zoals Wibra en Action verkopen steeds meer garens en accessoires. Met name de kleurverloopgarens van Wibra vind ik erg leuk. Bij Action hebben ze regelmatig grote bollen textielgarens voor een zacht prijsje, die kan ik daarvoor niet laten liggen. En via websites als die van AliExpress wordt het wel heel verleidelijk om vanuit China grote hoeveelheden garens goedkoop mijn kant op te laten komen…

Wolhalla

Met name voor wat duurdere garens worden steeds vaker speciale ‘garenproeverijen’ georganiseerd. Zo mocht ik bij Dol op Wol pas gratis allerlei garens uitproberen, waarna ik ook nog een gratis goodie-bag kreeg. Testbreister lijkt me trouwens een mooi beroep. Het gebreide product mag je meestal houden of krijg je terug nadat het een tijdje in de etalage heeft gehangen. Ook initiatieven als Granny’s Finest voorzien de breisters van allerlei garens om zelf mee aan de slag te gaan. Helaas zijn je gebreide producten dan voor de verkoop.
Heel duurzaam is het maken van gratis ‘garens’. Scheur repen van bijvoorbeeld katoenen lakens waarmee je een alternatief vloerkleed voor in je woonkamer kunt maken. Of haal een gebreide trui uit die je toch niet meer draagt. Daarmee kun je best nog iets anders breien. Stoom dan wel eerst de wol zodat het weer netjes glad wordt. Dat doe je door het garen om een houten (brood-)plank of iets dergelijks te winden en deze een tijdje boven een pan met kokend water te houden. Na drogen netjes oprollen en je hebt weer zo goed als nieuw garen!

Inspiratie

Dankzij internet zijn gratis breipatronen te kust en te keur beschikbaar. Maar of ze allemaal even goed zijn? Zelf ben ik daarom fan van Ravelry, het Engelstalige breiplatform waarop je als breister precies kunt bijhouden wat je allemaal hebt gebreid en nog wilt gaan doen, en welke garens je daarvoor in huis hebt. Ook kun je zelf breipatronen erop zetten of eens rustig snuffelen tussen de vele, vaak gratis patronen die collega-breisters erop hebben gezet. Dankzij de resultaten van andere breisters die daarbij staan, kun je al gelijk zien of het wat is.
Veel garenfabrikanten delen vanzelfsprekend ook patronen uit, helaas lang niet allemaal gratis. Zo kun je op de site van Rowan wel het mooie inspiratieboek inzien dat halfjaarlijks verschijnt, maar moet je voor de patronen betalen. En ook de breiboeken van Phildar en Scheepjes en dergelijke zijn niet gratis. Fijn dat het Deense Drops dan wel zo ruimhartig strooit met fraaie brei- en haakprojecten. En zelfs nog leuke extra’s aanbiedt, zoals een speciale adventkalender waarbij je gratis iedere dag van de adventmaand een nieuw patroontje krijgt.

Restjes

Voor gratis breiles moet je ook op internet zijn. Er komen steeds meer Nederlandstalige tutorials, bijvoorbeeld van Wolplein.nl, wel zo gemakkelijk. Trouwens, ook in een handwerkwinkel of bij een handwerkgroep willen ze je best gratis helpen bij een breivraag of probleem. Tijdens de komende Nederlandse breidagen wordt daarvoor zelfs een gratis brei- en haakdokter ingezet. Gratis kaartjes voor de beurs kun je wellicht winnen via hun facebookpagina.
Deel je graag met anderen wat je hebt gemaakt? Begin gratis een YouTube-kanaal voor je breivlogs of start gratis met behulp van bijvoorbeeld WordPress of Wix een breiblog. Foto’s daarbij maak je zelf of haal je gratis van sites als Pixabay en Freeimages, waar ook de foto’s bij deze rubriek dit keer vandaan komen.
Hulpmiddelen voor bij het breien maak je makkelijk zelf (een paperclip wordt een steekmarkeerder, een veiligheidsspeld een kabelnaald) of download een app op je telefoon om het aantal gebreide toeren bij te houden, nieuwe steken te leren of (via Pinterest) nieuwe inspiratie op te doen.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 6-2017.  Dit nummer ligt nu in de winkels! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.