De morgenstond heeft goud in de mond…

Het is zo’n spreuk die je weleens op een Delfsblauw tegeltje gebeiteld ziet staan of die wordt geborduurd op een mooie merklap. Maar er zelf naar leven…? Ik ben meer een avondmens, heb ik altijd gedacht, en ook nooit te beroerd om tot diep in de nacht door te werken als iets af moet. Dan is het namelijk eindelijk stil in huis… Maar dat is het natuurlijk ’s morgens vroeg ook! Dus besluit ik toch eens de wekker op half 6 te zetten, zodat ik om 6 uur achter de computer kan zitten. Wie weet wat ik dan allemaal al af heb voordat iedereen naar school en naar werk moet.

Wonder boven wonder lukt het me de wekker niet te negeren en inderdaad op de gewenste tijd met een grote mok koffie naast me achter mijn bureau te zitten. Het voelt ontzettend stoer, tot ik me realiseer dat ik eigenlijk niet echt een spoedklus heb die vandaag af moet… Jammer, dat is meestal zo’n goede stok achter de deur. Dus wat ik ga nu doen: de mail, mijn blog, een nakijkklusje? Ik besluit tot het laatste. Redigeren is mijn vak, en dat vereist de nodige concentratie. Die ik met allerlei rumoer om me heen meestal niet lang heb. Dus ben ik blij met de heerlijke stilte van de vroege ochtend en werk vlijtig door tot half 8, als iedereen opstaat. Zoveel werk heb ik nog nooit in een paar uurtjes verzet! En ik heb dan straks als iedereen weg is ook nog een hele dag voor me. Die dan wellicht ook nog eens gevuld kan worden met andere dingen dan alleen maar werk 😉

Het voelt als een groot cadeau dat ik mezelf heb gegeven: een paar extra uurtjes in de dag. Het doet me denken aan het verhaal van J.K. Rowling die als bijstandsmoeder tot diep in de nacht doorschreef aan de succesverhalen van Harry Potter. Maar het doet me ook denken aan de challenges waarover ik weleens op de site So Chicken heb gelezen om inderdaad die paar uur vroeger op te staan en die waren geïnspireerd op het boek Morning Miracles. De tips daaruit kan ik nu goed gebruiken. Want het enige nadeel van vroeg opstaan is dat ik eerder naar bed moet om deze challenge te kunnen  volhouden… Dat weegt echter zeker op tegen het voldane gevoel dat je ervan krijgt. Nu nog beter plannen wat ik met die gewonnen uurtjes ga doen 🙂

PS De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt tijdens onze rondreis door Amerika. Om de zon te zien opkomen boven de parken Bryce Canon (onder) en Monument Valley (boven) moesten we al om half 5 opstaan,  maar dat kostte gek genoeg geen enkele moeite!

4 gedachten over “De morgenstond heeft goud in de mond…

  1. Carla van Veen schreef:

    Wat een prachtige foto’s en grappig is dat ’s ochtends he, alsof er meer minuten in een uur zitten. Mijn Shiatsu docente verklaarde het met het feit dat de dag dan nog aan het opstarten is en er meer mensen niets aan het doen zijn dan iets… Dus niet teveel verder vertellen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.