De groenste eilanden van Europa onder handbereik

Ik hou van eilanden, vooral de Waddeneilanden zijn favoriet. Vandaar dat we onlangs op Texel  mijn verjaardag gingen vieren. Kort daarna mocht ik voor de reisspecial van Krant van de Aarde een artikel schrijven over groene eilanden in Europa. Spekkie naar het bekkie, want op rij- en vaarafstand zijn de prachtigste eco-vriendelijke paradijsjes te vinden. Dat wordt nog lastig kiezen waar we mijn volgende verjaardag gaan vieren! 🙂

Ameland

Wil koploper zijn in de energietransitie in Nederland. Het Zonnepark Ameland, met 23000 zonnepanelen een van de grotere zonneparken van Nederland, dekt nu al de elektriciteitsbehoefte van de ruim 15000 huishoudens op Ameland. Ook wordt er op het eiland gebruik gemaakt van openbare verlichting die zeer energiezuinig is, minder lichtvervuiling geeft en trekvogels zo min mogelijk verstoort. Ameland is naast Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog een van de vijf Waddeneilanden.

Fietsen en wandelen staan op dit tamelijk vlakke eiland met stip op nummer 1, op de voet gevolgd door wateractiviteiten als kite- en golfsurfen, kayaken, raften en strandzeilen.
Andere leuke dingen om te doen:

  • Maak een eco-safari door de Amelander natuur met een elektrisch en daarmee bijna geruisloos wagentje. Hierdoor vindt geen verstoring plaats en kunnen de deelnemers met al hun zintuigen optimaal genieten van de natuur.
  • In cultuurhistorisch museum Sorgdrager is onder meer een rijk ingerichte stijlkamer uit 1751 te zien en een schitterende collectie Amelander meubels.
  • Ook leuk voor/met kinderen: demonstratie van de oude paardenreddingboot.

Ameland is te bereiken met de veerboot vanuit het Friese plaatsje Hollum. Overnachttip: camping (maximaal 15 plaatsen) tussen Wad en Strand, volledig zelfvoorzienend door gebruik van zonnepanelen en een houtvergasser. Een yurt of safaritent is te reserveren.

Cres

Kreeg al in 2012 een prijs voor duurzame ontwikkeling in het toerisme. Dit vanwege de inmiddels gerealiseerde aanleg van 60 kilometer educatieve wandelpaden in het noorden van het eiland. De wandeling voert langs historische verlaten dorpen en unieke natuurlandschappen, zoals oeroude eikenbossen. Cres is, na Krk, het grootste eiland in de Adriatische Zee en ligt in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner.

  • In het kleine historische plaatsje Beli staat het eco-centrum ‘Caput Insulae’. Van hieruit zijn vele wandelingen te maken, onder meer naar de hoogste toppen op het eiland (Gorice, 648 m en Sis, 638m), met een geweldig uitzicht over de hele Kvarner en de buureilanden.
  • Ook het vogelreservaat is een bezoek meer dan waard. In deze omgeving komt nog de witkoppige gier voor.
  • Het beroemde zoetwatermeer Vrana midden op het eiland is een bijzonder natuurfenomeen. Het water staat hoger dan de zeespiegel, maar ook dieper dan de zeebodem, op 74 m diepte.

Cres is te bereiken met de veerboot vanuit Istrië of Krk. Overnachttip: Hotel Kimen ligt pal naast het strand, op ongeveer 10 minuten lopen van het oude centrum van Cres.  Dit duurzame en milieuvriendelijke hotel is bekroond met het Green Key-ecolabel. Het restaurant biedt Kroatische en mediterrane gerechten, evenals regionale specialiteiten.

El Hierro

Sinds 2014 met behulp van windenergie het eerste volledig zelfvoorzienende eiland ter wereld. De 9000 eilandbewoners stoten nu per jaar zo’n 18.000 ton CO2 minder uit. De projectnaam Gorona del Viento verwijst naar de karakteristieke stenen muurtjes die de boeren op het eiland gebruiken om hun gewassen tegen de altijd aanwezige wind te beschermen. El Hierro is het kleinste, meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden.

Op het eiland zijn volop mogelijkheden om te wandelen langs de kraters van de circa 500 vulkanen op het eiland of door de naaldbossen in het zuiden. Andere leuke dingen om te doen:

  • Duiken kan bijvoorbeeld vanaf het waterreservaat bij La Restinga, waar prachtige flora en fauna te vinden is.  Op El Hierro komt nog de beschermde Hierro-reuzenhagedis ‘Lagato gigante de Salmor’ voor. Het dier kan wel 70 cm lang worden en de populatie wordt nu op circa duizend geschat.
  • De vuurtoren van Orchilla ligt in het westen van het eiland El Hierro, volgens oude Europese kaarten  het einde van de wereld,  en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Het is een mooie plek om de sterrenhemel te bekijken boven de uitgestrekte Atlantische Oceaan.
  • Het uitzichtpunt Bascos is een perfect uitkijkpunt over de hele vallei El Golfo: een spectaculaire kloof van 15 kilometer breed, met een diepte tot 1.500 meter die ontstaan is door een prehistorische aardverschuiving.

El Hierro is te bereiken met de veerboot vanaf Tenerife. De enige camping op het eiland, La Hoya del Morcillo, ligt midden in een dennenbos. Het beschikt over ruime standplaatsen, maar op aanvraag kan er ook verderop in het bos een tentje worden opgezet.

Faeröer Eilanden

Wil in 2030 het eerste energieneutrale land ter wereld zijn. Alle energie moet dan groen worden opgewekt, inclusief die voor auto’s. Alleen voor de omvangrijke vissersvloot wordt een uitzondering gemaakt. De Faeröer Eilanden (18 stuks, waarvan 17 bewoond) zijn een semi-autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken, en liggen ongeveer halverwege tussen IJsland en Noorwegen en ten noorden van Schotland.

Op de eilandengroep vind je behalve mooie stranden, volop watersportactiviteiten, spectaculaire kliffen en bijzondere vogelsoorten (papegaaiduikers) ook nog lieflijke plaatsjes met gezellige winkel- en uitgaanscentra, musea, en zelfs een voetbalstadion. Te veel om op te noemen dus, alleen al in hoofdplaats Tórshavn is van alles te doen.

  • Hou je van muziek, plan dan zeker je bezoek rond de data van diverse zomer- en openluchtfestivals.
  • Hardlopers kunnen hun hart ophalen bij een van de vele marathons die worden georganiseerd.
  • Botenliefhebbers kijken hun ogen uit bij de jaarlijkse regatta van fraaie klassieke zeiljachten.

Zowel vanuit het westelijke eiland Vágar, te bereiken per vliegtuig, als vanuit Denemarken en IJsland gaan er veerdiensten naar de Faeröer Eilanden. Overnachttip: Het natuurlijke grasdak van het rustige designerhotel Føroyar – waar zelfs weleens schapen op grazen! – past perfect bij de groene omgeving. Alle kamers kijken uit op de Nólsoyfjord en het centrum van Tórshavn, 2 km verderop.

Oleron Islands

Zet natuur op de eerste plaats en dat merk je aan alles. Voor het uitgebreide fietsnetwerk wordt gebruik gemaakt van ecologisch wegdek, regenwater voor openbare toiletten en zonne-energie voor reddingsposten. Île d’Oléron, na Corsica het grootste eiland voor de Franse kust, is een paradijs voor (trek)vogels. Het zachte klimaat bevordert de groei van de rijke flora op het eiland.

Een eiland waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan en je dus heerlijk kunt onthaasten. Naast fietsen volop mogelijkheden om te wandelen, bijvoorbeeld naar/in een van de twee natuurpunten waar je zelf op verkenning kunt gaan om de flora en fauna te ontdekken. Ook zijn er op het eiland een aantal traditionele landbouwbedrijven voor de productie van wijn, geitenkaas, groenten en zout. Meer leuke adressen:

  • Bij de haven van Salines zijn oude houten woningen van de oestervissers te vinden, nu veelal bewoond door kunstenaars en andere creatievelingen. Aan de waterkant zijn een aantal van de oude woningen gezellige restaurantjes gevestigd waar je beslist een keer van de beroemde oesters moet proeven. Met kinderen is het nabije Zoutmuseum leuk om eens te bezoeken.
  • De westkant van het eiland wordt vooral gebruikt om te surfen, zeilen en kajakken op zee.
  • De oostkant is geschikter voor rustzoekers of gezinnen met kinderen. Aan die kant liggen ook een aantal oude militaire bouwwerken zoals Ford Boyard, bekend vanwege  de vele internationale tv-uitzendingen.

Oleron bereik je via de(tol)brug. Natuurcamping Huttopia Oléron les Pins in het plaatsje Saint-Trojan-des-Bains is een kleinschalige camping, die helemaal past in de gemoedelijke sfeer die op het eiland hangt. Je verblijft in luxe bungalowtenten met genoeg ruimte om te eten en te slapen.

2 gedachten over “De groenste eilanden van Europa onder handbereik

  1. Jolanda schreef:

    Beste Yvonne,

    Met veel plezier lees ik altijd wat je schrijft.
    Ook dit keer in de krant van de aarde het artikel De vijf groenste eilanden van Europa binnen handbereik.
    Prachtige plekken “dicht” bij huis.
    Maar …….. hier horen toch niet de Faeröer eilanden bij ????????
    Zouden toeristen de gruwelijke jaarlijkse slachting van dolijnen (grienden) ook zo mooi en duurzaam vinden ??
    Normaal reageer ik niet ergens op maar dit maakte me verdrietig : hoezo mooi ?

    • ykoop schreef:

      Beste Jolanda, fijn te horen dat je mijn artikelen graag leest! Ik schrik echter wel van je opmerking van de Faeröer eilanden. Toen ik op zoek ging naar tips voor de groenste eilanden in Europa vond ik oprecht dat deze in het rijtje thuis hoorde. Maar ik had me niet gerealiseerd dat er zulke gruwelijke dingen gebeuren. Goed dat je me daarop heb gewezen! Inmiddels heb ik de nodige info hierover verzameld en ben ik het volledig met je eens: die dolfijnenslachting zou verboden moeten worden! Gelukkig wordt hier al veel actie tegen gevoerd, hopelijk snel met succes. Daarna is een (groene) trip naar deze eilandengroep echt (weer) de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.