Klokkenluiders in de media

Donderdagavond heb ik altijd repetitie van mijn musicalvereniging en dus oefen ik vandaag extra goed de liedjes die we moeten doen. Nu fanatieker dan ooit, want over drie weken is de première van onze musical: De Klokkenluider van de Notre Dame. Een dijk van een Disney-film en dus een van mijn favorieten. Enig minpuntje: ik ben alt en zing daarom meestal de midden- of onderstem. Terwijl ik zo graag het hoogste lied wil zingen, ook journalistiek gezien. Wat dit met elkaar te maken heeft? Alles, lees maar!

Adele, Amy Winehouse,  Annie Lennox, Kathleen Ferrier, Nina Simone, Tracey Chapman… Ze hebben/hadden allemaal een alt-stem, die qua bereik net onder sopraan en mezzo-sopraan ligt. Daarmee is het geen kleurloze muisje in de zingende massa, integendeel zelfs.! Juist door de altpartij krijgt een meerstemmig lied kleur, zeker als er tegen de melodie in of aan gezongen wordt. Eigenlijk zou je het ook een tegenstem kunnen noemen, en kijk: daar voel ik me nu wel bij thuis! Ook als journalist mag ik graag altijd een anders gekleurd, alternatief geluid laten horen. Niet per se omdat ik zo recalcitrant ben, maar meer omdat ik het nu eenmaal niet kan laten om alles van een andere kant te bekijken. En daar ook altijd zulke leuke geluiden hoor.

Over geluiden gesproken, ineens realiseer ik me dat de term ‘klokkenluider’ een dubbele betekenis heeft die ook journalistiek gezien van belang is. Dankzij beroemde klokkenluiders als Multatuli, Edward Snowden en Deep Throat Mark Felt gingen namelijk balletjes rollen die leidden tot het aanklagen van de koloniale misstanden in Nederlands-Indië, openbaring van spionage-activiteiten van de Amerikaanse NSA en het beroemde Watergate schandaal. De film hierover – All the Presidents Men – moet ik eigenlijk weer eens gaan zien. Kunnen we vast nog steeds, ook als journalist, een goede les uit leren!

PS Heb je ergens de klokken horen luiden, maar weet je niet waar de klepel hangt? Dan heb ik vrees ik niets aan je tip 🙂 Maar mensen die uit de school willen klappen, vinden bij mij altijd een luisterend oor. En wie weet wel een podium voor hun verhalen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.