Instagram breibloggers… Lees er alles over in Simply Breien!

Op handwerkbeurzen zie je ze steeds vaker: breisters die al bloggend en vloggend hun grootste hobby in het zonnetje zetten. Handwerkjuffie (3.097 volgers op Instagram) en Puk Vossen (2.763) ken je misschien al wel, maar andere namen die op de recente edities van de Handwerkbeurs en Knit & Knot voorbij kwamen, waren in ieder geval voor mij nog onbekend. Hoogste tijd dus om die ook in deze rubriek eens voor de spotlights te halen! Loop je met me mee langs de Walk of Fame van breiland?

Verslavend

Instagram is het uitgangspunt voor deze populariteitspoll. Als breister scoor je hierop blijkbaar goed met een Engelstalige naam, genoeg – liefst ook Engelstalige – hashtags (zoek maar eens op #knitting (9.982.621 berichten), #knit (5.692.569) en #yarn (4.102.044) – en vooral heel veel mooie foto’s!
Met maar liefst 9.813 volgers staat New Leaf Designs (voorheen Crafty Queens) bovenaan. Carmen Jorissen blijkt een Scheepjes-blogger te zijn die van fleurig breiwerk houdt en zelf kleurrijke garens verft. Via haar blog en wekelijkse podcast houdt ze ons uitgebreid op de hoogte.
Ook Sandra van Craftfulness (1623 volgers) is op vele fronten actief. Haar prachtige handgeverfde garens verkoopt ze behalve op beurzen tevens via Etsy en Ravelry. Echte fans kunnen zich via YouTube abonneren op haar kanaal zodat ze gelijk bericht krijgen als er weer een nieuwe video is geüpload.
Op een gedeelde derde plaats Dutch Knitty (1204) – vooral fair isle breien -, Woellies (1072) – wellicht bekend van haar wekelijkse podcast Woensdag met Woellies – en Mirjam Molenbeek (1053): een Haagse duizendpoot die naast al het andere ook regelmatig breipicknicks organiseert. Pas maar op: als je nog niet verslaafd was aan hun (brei)werk, word je het nu wel!

Spetters

Het (plantaardig) verven van garens is zoals je hiervoor al kon lezen blijkbaar superhip. Ook op de Nederlandse Breidagen was er ruimschoots aandacht voor. De Duitse Jule Kebelmann, als Indie Dyer bekend onder de naam Hey Mama Wolf, gaf workshops Natuurlijk verven: ecoprint op sokblank. Een sokblank is een gebreide lap waarop je gaat verven. Na het verven kun je de lap uithalen om er sokken van te breien, dit geeft een heel bijzonder effect.
Ook waren er genoeg standhouders waar je (on)geverfde garens kunt kopen. Nathalie Denys van By Night Creations verkocht handgeverfde garens die met planten, insecten en liefde zijn gemaakt. Chestnut Cabin uit Utrecht stond op de beurs met natuurlijk geverfde sokkenwol en handgeverfde garens van natuurvezels. Van verder weg kwamen Das Mondschaf (Duitsland), Debonnaire Yarns (Engeland) en Sidispinnt (Zwitserland) met heel eigen inspirerende kleurenpaletten. En bij de stand van Draadkracht kon je doorlopend aan de slag met het beschilderen van een streng van een door jou gekozen garen. Voor iedere portemonnee zat er wat bij, zodat  er naar hartenlust geëxperimenteerd èn gespetterd kon worden.😊

Creatieve therapie

Niet alleen garens verven, maar ook breien zelf is ontzettend mindfull! De ontwerpen in Scandinavische stijl uit het boek Brei je zen zijn duidelijk stap voor stap uitgelegd. Er staan korte projectjes in die je in verloren uurtjes kunt breien, zoals beenwarmers en een mokwarmer, en grotere projecten om je langer in vast te bijten, zoals een woondeken en bolero. Als een uurtje breien op vrije momenten eenmaal in je systeem zit, brengt het rust in je leven. Daarom is breien dan ook dé creatieve therapie om stress te verminderen, aldus de auteurs.
Weet je wat ook zen is? Breinaalden die zich helemaal aanpassen aan jouw manier van breien. Prym bracht onlangs de YOGA kabelnaald op de markt. Deze nieuwe naald is supersoepel en buigbaar en biedt daardoor bijna onbeperkte flexibiliteit bij het breien. Of het nu gaat om het maken van kabelpatronen of het vastzetten van steken: in de juiste vorm gebogen kan deze naald het allemaal. Daarbij is de naald ook nog eens multifunctioneel als kabelnaald, hulpnaald en steekmarkeerder. En ligt nooit in de weg, want je vouwt ‘m door de kabel eenvoudig rond je pols.

Uitwaaien

Weer of geen weer, een breiwerkje gaat altijd mee naar buiten. Bijvoorbeeld naar het Schapenscheerdersfestival op 14 en 15 juli in Balloo.  Terwijl de schapen worden geschoren is er heel veel te beleven voor jong en oud.
Het Wolfeest is een grote fair met meer dan 75 stands met bijzondere en ambachtelijke producten. In het Wolatelier bij de schaapskooi hebben een aantal spinsters, breisters, weefsters en viltsters een prachtige wolcollectie opgebouwd. Robuuste woonkussens en plaids, ragfijne gebreide shawls, schattige eierwarmers. Er zijn workshops en demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en van truien tot kunstzinnige sieraden.
Schapenscheerder Ype van der Woude geeft beide dagen een workshop schapen scheren. Beatrice Waanders van The Soft World geeft een workshop ruwe vacht vilten en verder kun je wol verven met natuurlijke stoffen. In het Wolatelier is het oude weefgetouw uit 1850 in werking te zien. En ook voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten met wol, zoals een zeepje inpakken in een jasje van vilt.

Deze blog is ook gepubliceerd in Simply Breien 4-2018.  Dit nummer ligt nu in de winkels!

Een gedachte over “Instagram breibloggers… Lees er alles over in Simply Breien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.