Je oude Billy naar het museum

overzicht-ikea-geschiedenis

Meer dan honderdduizend bezoekers vonden sinds de opening eind juni al de weg naar het IKEA-museum in Zweden. Blijkbaar spreekt het toeristen uit binnen- en buitenland aan om zich onder te dompelen in de bijna 60 jaar designgeschiedenis van dit woonwarenhuis. Of zou het toch vooral de geur van de beroemde gehaktballetjes zijn die hen over de drempel trekt?

Een ballenbak voor de kinderen is er niet. Daarvoor moeten de gezinnetjes naar het nieuwe, mega-grote en geel-blauwe gebouw aan de rand van het kleine plaatsje Almhult. De oude vestiging, de allereerste die in 1958 werd geopend, is na een maandenlange verbouwing onherkenbaar veranderd. Door de nieuw aangebouwde glazen entree heeft het (overwegend witte) pand het karakter gekregen van een design-museum.

img_4020b

Binnen wacht drie verdiepingen IKEA-geschiedenis. Bezoekers hoeven niet lang rond te speuren om iets te vinden wat ze nog thuis hebben staan of wat al lang (bijvoorbeeld met een van de kinderen mee) de deur uit is gegaan. Slim hoe overal de geschiedenis van de nijvere, ambachtelijke en natuurminnende Zweden is verweven met de drang naar oorspronkelijkheid en vernieuwing van IKEA.

img_3968

Ook overduidelijk aanwezig is wat het meest bekende IKEA-product blijkt te zijn: de jaarlijks in augustus verschijnende catalogus. Deze wordt in een oplage van ruim 200 miljoen exemplaren over de hele wereld verspreid. Ik herken meteen de voorkant van ‘mijn’ allereerste IKEA-gids. Zie je wel: 1995. Toen hadden we als pasgetrouwd stel net ons eerste huis gekocht. Bij IKEA schaften we het voddenkleed aan dat nog heel lang onze woonkamer heeft opgefleurd.

ikea-gids-coverNadat ik mijn eigen coverfoto heb gemaakt  èn opgehangen, wordt de weg vervolgd langs een twintigtal stijlkamers die de woonstijl van IKEA door de jaren heen laat zien. De jaren 50 bijvoorbeeld met veelal donkere eikenhouten meubels, de jaren 70 waarin de lichte vurenhouten stellingkasten en de knalkleuren in de woonkamer hun intrede deden en de jaren 90 waarin de eerste design-collectie (Stockholm) werd gepresenteerd. Ook een blik in de toekomst wordt geboden: kleiner wonen zal door overbevolking steeds normaler worden maar met de slimme woonoplossingen van IKEA hoeft dat geen probleem te zijn. Reclame maken in je eigen museum mag vanzelfsprekend. 🙂

img_4011

Het kostte een flinke speurtocht van ruim 2,5 jaar om alle ‘oude meuk’ te vinden die IKEA ooit heeft gemaakt.  “Je moet goed bedenken, we zijn een winkel, dus we hadden eigenlijk bijna niets zelf bewaard”, vertelt de museummedewerkster die ons rondleidt. “Alles moest bij de mensen zelf vandaan komen. Heel veel hebben we online opgezocht en aangekocht, maar we zijn ook naar rommelmarkten en kringloopwinkels geweest om te kijken wat we daar bij elkaar konden scharrelen.”

Opvallend: de bekende Billy boekenkasten zijn in het museum nergens te vinden. “We hebben de eerste maand wel een tijdelijke expositie gehad van allemaal Billy’s die door hun eigenaren kunstzinnig waren verfraaid en aangepast. Die expositie is nu afgelopen en de Billy’s staan weer bij hun eigenaren thuis.” Maar inderdaad, het wordt gelijk genoteerd, we moeten er wel weer ergens eentje neerzetten. Het tekent de manier waarop IKEA werkt. Iedereen denkt mee, en ieders mening wordt serieus genomen.

img_4098Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel, zo blijkt op de bovenste verdieping uit een rondgang langs de vele, creatieve materialen die IKEA (her)gebruikt. Oprichter Ingvar Kamprad loopt zelf naar verluid altijd in tweedehands kleding en van zijn medewerkers verwacht hij onder meer dat ze hun uiterste best doen om van ieder snippertje afval iets moois te maken. Vandaar dat  bijvoorbeeld de parketvloer in het naastgelegen, eveneens net geopende IKEA-hotel is gemaakt van het eigen afvalhout. Het werkt inspirerend. Thuis op zolder staat nog een kinderstoeltje uit de MAMMUT-serie. Die kan ik roze schilderen en aan mijn kleine nichtje cadeau doen. Zodra zij er net als mijn eigen kinderen te groot voor is geworden, gaat het naar het IKEA-museum. Ze zullen er vast blij mee zijn.

Een gedachte over “Je oude Billy naar het museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.